Städer, byar och sevärdheter på Naxos

Chora (Naxos stad)

Chora, som är huvudstaden på ön och ligger på västkusten, anses av många vara en av de vackraste städerna i Cycladerna. Högt över staden reser sig Kastro, ett slott som byggdes av venetsianerna på medeltiden. Den vackra medeltida staden som omger slottet är fyllt av små kyrkor, herrgårdar och monument som för en tillbaks i tiden. Stranden Agios Giorgios ligger nära Chora och är mycket populär tack vare sin fina sand och möjligheterna till vindsurfing. Längs med stranden finns det många caféer, barer och restauranger. Det är även här som de flesta hotellen ligger.

Apollonas

Apollonas är en liten fiskeby som ligger ungefär 30 km ifrån huvudstaden Chora. Under senare år har Apollonas genomgått en stor förändring. Byn har blivit väldigt populär bland turister, mest tack vare sina vackra och folktomma stränder. I närheten av byns huvudstrand finns det många tavernor och restauranger.

Aliko

Aliko ligger på den sydvästra sidan av ön 17 km ifrån Chora och är omgiven av en vacker cederskog som sträcker sig ända fram till de vita sanddynerna där man kan bada ostört i det kristallklara vattnet som nästan alltid är lugnt tack vare det skyddade läget. Aliko är ett litet samhälle som är ett perfekt ställe för den som vill slappna av och bara ta det lugnt på semestern och sola och bada långt ifrån turistmassorna.

Agios Prokopios

Agios Prokopios ligger ungefär 5 km ifrån Chora och här finns en av Naxos allra populäraste stränder. Själva Prokopios är en liten och idyllisk by där det finns en hel del hotell, restauranger och cafén. Prokopios passar perfekt för barnfamiljer som vill ha en lugn semester men ändå bo i nära av staden.

Agia Anna & Plaka

Agia Anna och Plaka är en liten fiskeby 7 km ifrån Chora. Där Prokopios strand tar vid fortsätter Agia Anna som egentligen är en gruppering av flera långa och vackra sanddyner med några klippor och en hamn . Det finns ett flertal hotell, restauranger, barer och cafén i Agia Anna och här trivs de flesta turister som söker lugn och ro och vill kunna ha en hel strand nästan för sig själva. Det är även möjligt att ta sig in till Chora med små båtar ifrån Agia Anna.

Mikri Vigla

Mikri Vigla, 18 km ifrån Chora, bjuder på de bästa vindarna i hela Cycladerna och är ett utmärkt ställe för den som gillar att vindsurfa. Det finns två sandstränder på denna semesterort. Den ena stranden är blåsig och har utmärkta möjligheter till vindsurfing och andra vattensporter, medan den andra ligger skyddad från vindarna och passar bra för familjer.

Agiassos

Agiassos är en by som ligger 21 km söder om Chora och är omgiven av höga och gröna berg. Eftersom Agiassos är ett lugnt ställe med vackra stränder som är vindstilla och har klart vatten så är det ett perfekt ställe för en familjesemester. De extremt klara vattnen passar dessutom perfekt för dykning.

Apiranthos

En otroligt charmig liten by där man har förbjudit bilar och mopeder, istället använder man åsnor som transportmedel. Dessvärre är byn nästan lite väl populär bland turister, så under högsäsong gör man klokt i att besöka Apiranthos tidigt på förmiddagen eller senare på kvällen. Det är en riktigt härlig upplevelse att äta lunch eller middag på någon av torgen i den här sagolika lilla by.

Chalki

En en vacker by som man inte får missa när man är på Naxos. Detta var tidigare huvudstaden på Naxos och man hittar byn nästan mitt på Naxos. Här hittar man en affär som säljer nästan allt man kan tänka sig som har med oliver och olivolja att göra. Här finns också ett Kitrondestilleri, där det tillverkas en speciell sorts likör. Här kan man förstås både få sig en guidad rundtur med smakprovning samt köpa med sig några flaskor av likören hem.