Mat & restauranger

Även om den största delen av Naxos befolkning livnär sig på lantbruk så finns det även gott om fisk i vattnen som omger ön. Prova gärna på att äta färsk fisk som är tillagad på traditionellt sätt. Varför inte prova på en soltorkad bläckfisk som serveras tillsammans med den starka alkoholdrycken ouzo? Potatisen som odlas på ön är också känd för att vara extremt god. Öns honung och olivolja är kända för att vara delikata.

Det är inte utan orsak som ön kallas för Dionysos ö. Det var nämligen här som vinets gud Dionysos växte upp och han älskade ön så mycket att han gjorde den frodig och full av vingårdar. Det går att smaka på och köpa lokalt vin i nästan varje butik och taverna. Likören Kitron som tillverkas på ön är mycket känd. Kitron är en apperatif och tillverkas av suckatcitron. Drycken har en mycket stark smak som påminner lite om citron. Det finns tre olika varianter av likören. Den gröna är sötast och innehåller minst alkohol. Den gula varianten är starkare och innehåller minst socker. Den klara likören är en blandning av de två andra och är kanske den bästa att starta med om man inte har druckit Kitron tidigare. Raki med honung är en annan lokal och mycket uppskattad dryck. Det produceras även flera kända viner på ön, t.ex. Filoti och Koronos kai Koronida.

De flesta restaurangerna och tavernorna i Chora ligger vid strandpromenaden, i närheten av stranden. Om man vill undvika de värsta turistmassorna och äta något mer lokalt så finns det även flera trevliga restauranger inne i den gamla staden, varifrån man har en fantastisk utsikt.

Enetiko är en av de nyaste restaurangerna i Chora och bjuder på en spektakulär utsikt över hamnen. Här kan du njuta av grekisk traditionell mat som är spetsad med lite extra kryddor och innovativa ingredienser. Taverna Lucullus ligger i hjärtat av den gamla staden i Chora och är den äldsta existerande tavernan på Cycladerna. Taverna Lucullus öppnade sina dörrar 1908 och har sedan dess fortsatt att imponera på sina gäster med sin vackra och stilfulla inredning och den utsökta maten som är tillredd med både hjärta och själ.

Vill man äta gott och samtidigt ha fantastisk utsikt över havet ska man prova restaurangen uppe på takterassen på hotell Naxos Island som ligger precis vid Agios Prokopios beach.

Kontos restaurang och bar ligger i Mikri Vigla uppe på en kulle med en fantastisk utsikt över havet. Här kan man äta lokala specialiteter som är lagade på färska ingredienser från ön. Maten tillagas enligt traditionella recept vilket är en orsak till varför restaurangen har blivit så populär både bland öborna och turister. Smaka även på det delikata vinet eller ouzon som båda är producerade på restaurangens ägares egen vingård.