Sevärdheter

Naxos har ett fungerande nätverk av bussar som går till flera av de större byarna på ön. Det är därför lätt att ta sig runt på ön med hjälp av buss. Busstationen ligger vid hamnen i Chora och biljetterna säljs ombord på bussen. Det går även att hyra bil och upptäcka ön på egen hand. Vägarna på Naxos är tyvärr inte alltid i så bra skick utanför staden. Inne i Chora trafikerar även några gratis minibussar.

Naxos gamla stad

Naxos gamla medeltida stad omger det medeltida slottet byggt av den venetsianska härskaren Markos Sanoudos på 1200-talet, och även idag bor många italienska familjer kvar i den gamla stadsdelen som omger slottet. Det finns inte många hotell här, men desto fler caféer, restauranger och butiker. Biltrafik är förbjuden i den gamla staden.

Arkeologiska museet i Chora

Det arkeologiska museet i Chora är beläget i en venesiansk herrgård från 1700-talet som ligger i Kastro, det gamla slottsområdet. I den imponerande samlingen av arkeologiska fynd från olika tidsperioder kan man beundra cycladiska marmorstatyer, guldsmycken, hantverk och en mängd andra saker. Mitropolis museum är ett annat och mycket litet museum beläget i Chora och byggt kring utgrävningar där man har hittat rester av den mykanesiska bosättning som fanns på samma ställe 1100 f.Kr.

Portara

Portara, eller "den stora porten", är en stor port av marmor som inte leder någonstans och ligger uppe på en kulle på den lilla ön Palatia alldeles utanför Naxos hamn. Härifrån har man en underbar utsikt över solnedången. Templet byggdes på 600-talet f.Kr. och det var meningen att templet skulle bli det största och mest magnifika av alla byggnader i Grekland, men eftersom ett krig bröt ut mellan Samos och Naxos så fullgjordes aldrig templet. Det enda som står kvar av templet idag är porten som är det första som de som anländer till Naxos ser. Nuförtiden fungerar den lilla ön Palatia som ett ställe där det ordnas konserter och andra evenemang sommartid.

Apiranthos

Apiranthos ligger i mitten av ön på en bergssluttning och anses av många vara den vackraste och mest pittoreska byn på ön. Apiranthos kallas ofta för "Marmorbyn" eftersom så många hus och gator i byn är gjorda av marmor. I byn finns även intressanta museum, bl.a. ett geologiskt museum och ett folkloremuseum där man kan lära sig mer om den lokala kulturen på ön.

Chalki

Chalki ligger i mitten av Naxos, i den fertilaste delen av ön. Chalki fungerade tidigare som öns huvudstad och det finns många välbevarade venetsianska torn i byns omgivning. Byn omges av olivplantager och och suckatcitronträd som den mycket berömda alkoholdrycken Kitron tillagas av. Det är möjligt att besöka Vallindras vingård som har tillverkat Kitron ända sedan 1896 och provsmaka på drycken där. Nuförtiden fungerar vingården främst som ett museum där man kan få lära sig mer hur kitron tillagas.

Närliggande öar

Det är även enkelt att åka på en dagstur till någon av de näraliggande öarna, som t.ex. Santorini vilket tar ungefär 2 timmar med båt. Man kan också ta färja till vackra Amorgos, vilket tar drygt 3 timmar. Har man tur så kan man även få se delfiner leka i svalet efter färjan under båtturen. På många färjor finns också soldäck så att man kan ha det gott i solen under färden.

Övrigt

Ett populärt minne från Naxos är det s.k. "ögat från Naxos", som är en speciell sten som bara går att hitta på Naxos. Dessa stenar säljs hos juvelerare i Chora. Tziblakis är en familjeägd butik som startades redan 1938 av Ioannis Tziblakis. Idag drivs butiken av Ioannis son och sonson och här går det att hitta en hel rad av lokala produkter och delikatesser som man kan köpa som reseminnen istället för de vanliga typiska souvenirerna. I butiken kan man t.ex. hitta raki, honung, lokala bakverk samt olika sorters örtteer som sägs vara bra för olika krämpor. Det finns även ett stort utbud på keramik och andra hantverk som är tillverkade på ön. Tziblakis familj har en lång historia av osttillverkning och butiken säljer naturligtvis även lokala ostar. Det finns många ställen där man kan hyra en skoter på Naxos. Försäljarna försöker ofta sälja en fyrhjuling som är lite dyrare, och dessa är rätt så roliga att åka med men det är inte så praktiskt på de smala vägarna på ön. Det är bättre att hyra en vanlig skoter istället som man lätt kan ta sig runt med.

Prisvärda resor till Naxos >>